Turistička ponuda

ponudaČisti prirodni predjeli presječeni su rijekama – Dobrom i Kupom, te cestama – Luizijanom (Rijeka – Karlovac od 1812.) i Karolinom (Karlovac – Bakar od 1732.) i njihovim odvojcima. Priroda je u ovom kraju bila darežljive ruke, a ljudska ruka vjekovima gradila crkve i oko njih domove, a na rijekama male brane i vodenice. Kupa i Dobra – čas mirne, čas u brzacima, obilaze ne baš velika, ali plodna polja, prelijevaju se između visokih kamenitih obala, koje ih stješnjuju ili pak skreću lijevo – desno.

Read More

U njihovim dolinama i šumarcima na okolnim bržeuljcima i brdima uživa u svojim staništima dlakava i pernata divljač (srna, zec, fazan, trčka, prepelica, divlja svinja), a u rijekama se bacakaju štuka, mrena, som, glavatica. Putujući Karolinom i Luizijanom može se uživati u divnim krajolicima brežuljaka i brda okićenim voćnjacima, vinogradima, selima i zaseocima.

Cijeli Netretićki kraj kao da je stvoren za šetnje i uživanje u ljepotama prirode, a opet cijeli je kraj oplemenila, nenametljivo i ljudska ruka prekrasnim zdanjima. Tako u Novigradu na Dobri možete posjetiti Stari grad koji se trenutno restaurira, ali jedna je njegova kula u potpunosti završena i na njoj je uređen vidikovac s kojeg puca pogled na dolinu Dobre. Odmah podno Starog grada je stari most čiji današnji izgled datira iz 1736.godine u vrijeme gradnje Karolinske ceste. Ako se u tijekom ljetnih šetnji umorite osvježenje možete potražiti u kupanju odmah podno mosta ili na nekom malom kupalištu kojih ima bezbroj uz pitome obale rijeke Dobre. Naravno osvježenje možete potražiti i u nekom od restorana u Jarčem Polju, u Novigradu u restoranu Dobra ili u nvouređenom restoranu Stara Hiža.

Turistička karta Netretića i okolice

*za uvećani prikaz kliknite na kartu

turisticka_karta