Turizam

Projekt “Putevima baštine s obje strane rijeke Kupe”

Projekt “Putevima baštine s obje strane rijeke Kupe”, pokrenut je 1997. godine putem udruge ICAM (Internacionalni centar antropologije Motovun), sa sjedištem u Rijeci, u zajednštvu s medunarodnom udrugom ECOVAST (Europsko vijeće za sela i male gradove), a prema istovrsnome modelu “Heritage Trails” u susjednoj Sloveniji. Od godine 2000. projekt se razvija uz potporu Ministarstva turizma RH, Britanskog veleposlanstva, UNESCO a, te u suradnji s 14 općina i gradova na dijelu područja Primorsko goranske i Karlovačke županije.

Tijekom dužeg razdoblja očekuje se revitalizacija i održivi razvitak cjelokupnoga goranskoga i prikupskoga kraja, sve do Ozlja i Karlovca. Pri tome se posebno vodi računa o kapacitetu podnošljivosti, ili jednostavnije rečeno, nastoji se očuvati prirodne vrijednosti i bština u graditeljstvu, obrtu, umjetnosti, te općenito vrijednosti tradicijske duhovne i materijalne kulture. Čitaj više>>>

 

 

Restorani u općini Netretić

Nakon ugodne šetnje i razgledavanja znamenitosti naše općine okrijepu je najbolje potražiti u nekom od restorana s dugogodišnjom tradicijom u pripremanju tradicionalne domaće kuhinje, a nadasve poznatih po kvalitetnoj janjetini iz stada uzgojenih na našim pašnjacima.

Čitaj više>>>

Turistička ponuda

Čisti prirodni predjeli presječeni su rijekama – Dobrom i Kupom, te cestama – Luizijanom (Rijeka – Karlovac od 1812.) i Karolinom (Karlovac – Bakar od 1732.) i njihovim odvojcima. Priroda je u ovom kraju bila darežljive ruke, a ljudska ruka vjekovima gradila crkve i oko njih domove, a na rijekama male brane i vodenice. Kupa i Dobra – čas mirne, čas u brzacima, obilaze ne baš velika, ali plodna polja, prelijevaju se između visokih kamenitih obala, koje ih stješnjuju ili pak skreću lijevo – desno.

Čitaj više>>>

Pastoralni centar

Novo izrgrađeni Pastoralni centar u Novigradu na Dobri dati će veliki zamah i vjerskom turizmu koji ovdje ima dugogogodišnju tradiciju, pošto se svake godine ovdje održavaju susreti mladih iz zemlje i inozemstva. Centar ima deset soba sa sanitarnim čvorom, dvoranom za predavanje, dvoranom s informatičkim centrom, knjižnicom, kapelicom, kuhinjom i blagovaonicom. Na oko 500 četvornih metara dvokatnice moći će se održavati duhovni i zabavni program za vjernike župe, ali i brojne iseljenike za koje će se organizirati vjerski seminari. Tu će se svakog ljeta održavati hrvatska ljetna škola za sve župljane u inozemstvu s težnjom da Pastoralni centar postane okupljalište mladih i starih, da se oživi prekrasni novigradski kraj koji je gotovo uništen stalnim iseljavanjem.

Čitaj više>>>

 

ZNAMENITOSTI

Stari grad Novigrad na Dobri

U bajkovitom krajoliku šumovitih i zelenih brežuljaka novigradskoga kraja iznad rijeke Dobre danas su ruševine nekada značajnog starog grada Novigrada. Pored grada vodi stara Karolinska cesta i dalje preko rijeke Dobre i kamenog mosta građenog početkom 18. stoljeća zajedno s Karolinom (1726-1730.g.) S druge strane rijeke Dobre nalazi se staro Crkveno selo (danas Novigrad) sa župnom crkvorn Uznesenja Marijinog, starom školom i općinom, što govori o adrninistrativnoj važnosti Novigrada u prošlim vremenima. Povijest je na ovorn prostoru ispisala mnoge stranice od srednjeg vijeka sve do danas, a posljedice se još uvijek osjećaju. Ne znamo kada je grad dobio današnje ime, ali je znano daje nastajao brojnim dogradnjama kroz duži vremenski period, od obrambenog burga do raskošnog dvorca. Područje Novigrada spominje se već u 13. st. pod imanom Dobra, a vjerojatno je tu postojala i starohrvatska dobranska župa.

Čitaj više>>>

.

BICIKLISTIČKE STAZE

Žakanje – Netretić – Žakanje

U prvom dijelu staze proći ćete kroz sela obalnog dijela Kupe. Prvo laganim uspinjanjem, pa poslije nešto strmijim, doći ćete, nakon sela Mošanci, na 300 metara iznad rijeke i uživati u pogledu na “zeleni” kanjon rijeke i susjednu državu Sloveniju. Nakon prolaska Rosopajnika, vozeći se obroncima Lipnika kroz zaseoke i sela spustit ćete se na raskršće prema Netretiću. Laganijim usponom širokom prometnicom dolazite u Netretić te nastavljate voanju prema Modrušu pored stare kurije iz 19. stoljeća. Nakon Tomašnice vozite jednim dijelom do Jaškova stazom broj 1. Iz Jaškova vozite do M. Erjavca, a nastavljate prema Ozlju. Samo nekoliko kilometara od M. Erjavca je mjesto Svetice u kojem se nalazi Pavlinski samostan. Prolaskom kroz Ozalj ulazimo u šumovito-brdovite predjele koji nas kroz sela vode do Kamanja. U Kamanju posjetite špilju Vrlovka. Vozeći se kroz sela D. i G. Bukovac izbjegavamo prometnicu i vraćamo se kroz Žakanjsko selo na početak staze.

Čitaj više>>>