Očekuje se značajan utjecaj WRC Croatia Rallyja na socio-ekonomske pokazatelje!

0
96
DSC 1708

Predstavljeni rezultati Studije WRC Vodafone Portugal Rally 2019.Prosječna duljina boravka – 2,9 noći. 27,9% inozemnih turista boravi duže od 3 noći. Prosječna dnevna potrošnja nerezidenata 104 Eura, a lokalnog stanovništva 41 Euro. Više od 60% ispitanika na utrku je došlo s 2,3 ili 4 suputnika. Procijenjeni ukupni ekonomski učinci – 141,2 milijuna eura. WRC Croatia Rally očekuje oko 350.000 gledatelja! 

 Zagreb, 18. ožujka, 2022. – Organizatori WRC Croatia Rallyja bili su domaćini brifinga za novinare o socio-ekonomskom utjecaju WRC-a (World Rally Championshipa) na države organizatore. 

Na brifingu su govorili: 

  • Daniel Šaškin, predsjednik Orgaizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja 
  • Prof. dr. sc. Oliver Kesar, Redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu 
  • Izv. prof.dr.sc. Danijela Ferjanić Hodak – Izvanredna profesorica na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu 

„WRC Croatia Rally mnogo je više od sportskog natjecanja. Svi koji sudjelujemo u njegovoj organizaciji, vođeni strašću, predani smo idejama i ciljevima koji prerastaju samu popularizaciju autosporta. Želimo usmjeriti pažnju na Hrvatsku. Stvoriti nove kontakte i partnerstva, omogućiti predstavljanje Hrvatske svijetu u najljepšem svijetlu, koje naša predivna zemlja zaslužuje. Naravno, tu je i direktan socio-ekonomski benefit kojeg ćemo  u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu prikazati i dokazati. Konačno, ne i manje bitno, želja nam je privući pažnju mladih i usmjeriti ih na odgovorno ponašanje u prometu i prema zaštiti okoliša. Za sve to potrebna nam je pomoć i uska suradnja s medijima, s kojima bi voljeli eksploatirati WRC i autosport kroz više segmenata, uključujući STEM, IT, turizam, sigurnost, odgovornost i promociju.“ – na početku brifinga izjavio je Daniel Šaškin. 

 Znanstvenici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na brifingu su predstavili rezultate Studije utjecaja WRC Vodafone Portugal Rally 2019 na imidž destinacije, turističku ekonomiju i okoliš, koja je rađena nakon posljednje sezone s gledateljima i prije pandemije. 

Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanja, razvoj i inovacije u turizmu, Sveučilišta Algarve, analizira utjecaj na imidž destinacije, utjecaj na okoliš te ekonomske učinke (sociodemografski profil gledatelja, njihovo mišljenje o organizaciji događanja, kao i procjenu direktnih i indirektnih učinaka). 

Najavivši početak istraživanja i rada na hrvatskoj studiji utjecaja prof. dr. Kesar je u svom izlaganju rekao: „Nedvojbeno je da su sportske mega manifestacije idealno sredstvo za izgradnju nacionalnog identiteta, stvaranje prepoznatljivog imidža i promociju turističkih destinacija. WRC natjecanja su vrlo popularna i medijski snažno popraćena diljem svijeta što ih svrstava u skupinu vrlo utjecajnih manifestacija koje na direktnoj i indirektnoj osnovi generiraju zapažene socio-ekonomske učinke na destinacije u kojima se one odvijaju. U ekonomskom smislu to se ponajprije prepoznaje u značajnom dotoku novca u obliku izravne potrošnje sudionika i investicija od strane organizatora i domaćina, ali isto tako treba uzeti u obzir i indirektne gospodarske aktivnosti kao što su osnaživanje lanaca dodane vrijednosti, stvorena nova radna mjesta i izdašna medijska prava. U društvenom kontekstu sportske mega manifestacije su prije svega sredstvo zabave i druženja među ljudima, ali i izvor ponosa lokalnih zajednica koje su u stanju biti domaćini tako velikim natjecanjima. Izrazito se veselimo provedbi istraživanja i izradi studije o procjeni utjecaja WRC Croatia Rally na prostor Središnje Hrvatske. Očekujemo dobar odaziv svih predviđenih ciljnih skupina, zanimljive podatke i kvalitetnu osnovu za donošenje zaključaka. Vjerujemo da ćemo uspjeti postaviti kvalitetan sustav kontinuiranog praćenja učinaka ove vrijedne manifestacije.“ 

 O WRC Croatia Rallyju   

WRC Croatia Rally održat će se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu. Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta. Na natjecanju u travnju obožavatelji oktanskih atrakcija moći će vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena početkom sezone. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine. Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su i Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.   

O WRC-u   

WRC (World Rally Championship) najpopularnije je automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 kojega redovito prati preko 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi u cijelom svijetu.   

Hrvatska je, nakon dugogodišnjih nadmetanja s puno bogatijim državama, u 2021. po prvi puta dobila priliku organizirati jednu etapu svjetskog prvenstva koja se održala u travnju u Zagrebu i okolici pod nazivom WRC Croatia Rally.    

Autor fotografija: Tomislav Rastić.