„JESEN U PAURIJI“ čuva običaje !

0
19

KUD PAURIJA iz malog sela Dubravci uz pomoć općine Netretić već šestu godinu za redom organizira nadaleko poznatu manifestaciju „Jesen u Pauriji“ kojom se od zaborava žele sačuvati stari običaji našeg kraja.

I ove jeseni „pauri“ su pokazali kako je hrvatska  tradicija itekako živa, kako se čuva, a što je najvažnije prenosi se na mladež.

S puno ljubavi, dobro organizirani i vođeni od strane predsjednice društva Marije Baršić i umjetničkog  voditelja KUD-a Paurija, Željka Kučinić   predstavili su stare pjesme i plesove koji i sad nas kao i nekad naše stare vesele i razgaljuju dušu.

Uz domaćine nastupili su još, KUD „Cetingradska tamburica“ iz  Cetingrada, KUD „Vrhovac“ iz Vrhovca, KUD „Sv. Rok“ iz Brežana, KUD „Bektež“ iz Bekteža, iz Požeško-slavonske županije kao i KUD „Primorski Dolac“ iz istoimene općine u Dalmatinskoj zagori, Splitsko Dalmatinska županija.

Svako društvo se predstavilo sa svojim  posebnostima koje ocrtavaju kraj iz kojeg dolaze. U svim društvima smo imali prilike vidjeti dobar broj mladih koji su najbolja garancija da će se sačuvati baština starih vremena koja posebno raduje svakog od nas.

Osim kulturnog održan je i sportski dio te su se ekipe natjecale u starim seoskim igrama i disciplinama kao što su žaganje drva, nošenje vode u kablu, potezanje preko štapa, izvlačenje vina na hebar i posebno zanimljivo mrvljenje kukuruza.

Narodno veselje i druženje je trajalo dugo u noć .

Svi znamo da će se tradicija nastaviti. Biti će još puno, puno jeseni u Pauriji…

Ostale slike možete pogledati [btn link=” https://www.netretic.hr/?page_id=479 ” color=”blue”]Ovdje[/btn]